Wat dekt je inboedelverzekering als er ingebroken wordt?

Wat dekt je inboedelverzekering als er ingebroken wordt?

Je huis is een plek waar je je fijn en veilig hoort te voelen. Het is dan ook vaak enorm schrikken én balen als je bij thuiskomst ontdekt dat er is ingebroken. Naast het onveilige gevoel dat een inbraak je geeft, is het natuurlijk ook enorm vervelend als je geliefde spullen blijken te zijn gestolen. Om deze reden is het daarom dan ook raadzaam om een inboedelverzekering af te sluiten. Want hoewel sommige spullen onvervangbaar zijn, is het toch een kleine troost als in ieder geval (een deel van) de schade gedekt is. Ben jij benieuwd wat je inboedelverzekering precies dekt in het geval van een woninginbraak? In dit artikel kun je meer lezen over wat je van de inboedelverzekering kunt verwachten.

De inboedelverzekering

Een inboedelverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht, het is echter wel verstandig om er eentje af te sluiten. Zo ben je namelijk niet alleen verzekerd voor inbraak maar ook bij bijvoorbeeld een brand of wateroverlast. Hoeveel er gedekt wordt, hangt overigens af van je verzekering en de precieze polisvoorwaarden. Zo zijn er vaak maximumvergoedingen vastgesteld en wordt er onderscheid gemaakt tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde van je spullen. Bij sommige verzekeraars kun je de maximumvergoeding verhogen tegen betaling van een extra premie. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om kostbare spullen apart te verzekeren. Daarnaast moet je natuurlijk altijd van tevoren goed de polisvoorwaarden doorlezen en je laten inlichten over welke inboedelverzekering het beste bij jou en je situatie past.

Wat moet je doen om je schade te claimen?

Na een woninginbraak kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeraar. Deze kan je meer vertellen over de verdere procedure en het invullen van het schadeformulier. Daarnaast moet je altijd aangifte bij de politie doen van een inbraak. Je verzekeraar zal hier ook om vragen, om fraude te kunnen voorkomen. Ook als er slechts een poging tot inbraak is gedaan, kun je de schade vergoed krijgen door de verzekeraar. Het loont altijd om even met je verzekeraar te bellen als er onduidelijkheid is over wat je vergoed krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat je met een inboedelverzekering de schade (deels) vergoed krijgt, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Wij raden je daarom aan om te zorgen voor een goede beveiliging van je huis. Zo maak je je huis een stuk minder aantrekkelijk voor dieven, en zul jij je een stuk veiliger voelen in je eigen huis. In dit artikel geven we je alvast een paar tips om je huis beter te beveiligen.