Wat is kerntrekken?

Wij komen het steeds vaker tegen. Inbraken of inbraak pogingen waarbij kerntrekken is toegepast. Maar wat is kerntrekken precies? Hoe kunt u voorkomen dat er bij u ingebroken wordt met deze inbraakmethode? Dat vertellen wij u graag in dit nieuwsbericht.

Kerntrekken; hoe werkt het?

Bijna elke deur heeft er één; een cilinder. De cilinder is het deel van het slot waar u uw sleutel in steekt. Als u uw sleutel omdraait draait de binnenkant van de cilinder met uw sleutel. Door deze draaibeweging wordt uw slot geopend (of gesloten). Wanneer er geen cilinder zou zijn kan de deur geopend worden met bijvoorbeeld een vooraf geprepareerde schroevendraaier of een ander voorwerp dat een bepaalde vorm heeft.

Wanneer we door de ogen van een inbreker kijken is het dus van belang om de cilinder weg te halen. Hierna kunnen zij immers met een vooraf geprepareerde schroevendraaier uw huis binnen komen.

Bij kerntrekken boren inbrekers een schroef in uw cilinder. Dit zijn over het algemeen erg stevige schroeven waardoor met een speciaal apparaat kracht wordt gegenereerd op de schroef. Deze schroef wordt met cilinder en al uit de deur getrokken. Hierna is binnenkomen kinderspel.

Kerntrekken; hoe houdt u het tegen?

Het hele kerntrekken kost een geoefende inbreker nog geen 2 minuten. Binnen 2 minuten staat de inbreker bij u binnen. Wanneer dit niet lukt of de inbreker wordt betrapt, heeft u meestal veel schade.

Het kerntrekken kan gemakkelijk worden tegengegaan. U laat beslag (het hele gedeelte van uw deur om de cilinder heen dat van staal is) vervangen door beslag met kerntrek-beveiliging. Dit beslag ziet er als volgt uit: