Op zondag 28 oktober gaat de wintertijd weer in. Dit betekent dat de zon weer een uurtje eerder ondergaat. De dagen worden korter en er breekt een donkere periode aan. Al deze factoren maken dat de wintertijd voor inbrekers een feest is, want wintertijd is inbraaktijd. Niet getreurd, want met een paar handige tips houd jij inbrekers makkelijk buiten de deur.
Verlichting
Zorg ervoor dat je huis in de donkere winteravonden verlicht is. Het is belangrijk dat je je huis ook verlicht wanneer jij een avond niet thuis bent. Een verlichte woning is namelijk niet aantrekkelijk voor inbrekers en zij zullen dan ook eerder voor een voor een donker huis kiezen. Het is daarom verstandig om een paar lichten aan te laten als je je woning verlaat. Nog verstandiger is het om te kiezen voor een automatische lichtschakelaar. Deze zorgt ervoor dat het licht aanspringt op een bepaald tijdstip. Stel de automatische lichtschakelaar in en laat de lichten aanspringen net voor zonsondergang. Je huis is zo altijd verlicht. Grenst jouw huis aan een donker steegje of een andere donkere plek? Hang daar dan een licht op dat werkt met een bewegingssensor. Het licht springt dan aan wanneer er iemand loopt. Ook dit schrikt inbrekers af.
Burencontrole
Licht je buren in wanneer jij een avond niet thuis bent. Zo kunnen zij een oogje in het zeil houden en als ze een verdachte situatie zien meteen 112 bellen. Ze weten immers dat jij niet thuis bent, dus dan moet het wel een vreemde zijn. Ook als je op vakantie gaat is het verstandig om aan je buren te vragen of ze je huis levendig willen houden. Zo kunnen zij de planten water geven, zodat deze niet vergaan. En ook de post oprapen, zodat er geen stapel post op de deurmat ligt. Kom je net in een nieuwe buurt wonen en ken je de buren nog niet goed? Informeer of de buurt een buurtpreventiegroep heeft, zoals een Whatsappgroep. Zo kom je makkelijk in contact met de buurt en is er sprake van sociale controle.
Schuttingen en heggen snoeien
Wil je dat inbrekers jouw huis liever voorbij lopen? Het loont als je deuren en ramen niet verborgen gaan achter grote heggen en/of schuttingen. Een schutting en hoge heg geven in de zomermaanden dan de nodige privacy, in de donkere wintermaanden kunnen inbrekers zich hier makkelijk in verstoppen. Je doet er verstandig aan als in ieder geval je voor- en achterdeur te zien zijn vanaf de straat door middel van licht of een gesnoeide heg. Zo is sociale controle in ieder geval mogelijk.
Vergeet je sloten niet
Natuurlijk helpt het inbrekers ook niet als jouw huis voorzien is van goede sloten en extra beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsscharnieren, een anti-inbraakstrip, dievenklauwen en een anti-inbraakstang. Op deze manier wordt het voor inbrekers erg moeilijk om naar binnen te gaan. Een makkelijke tip die toch vaak vergeten wordt door mensen: leg je sleutel niet onder de bloempot. Schaf een kastje aan dat je naast je deur kunt ophangen. Meestal is het een metalen kastje dat niet open te krijgen is, tenzij je de code weet. Ook handig als je je sleutels vaak kwijtraakt.
Schade claimen
Komt het toch zover en wordt er bij jouw thuis ingebroken? Als je een beroep op je verzekering wilt doen, moeten er duidelijk sporen van braak zijn aan jouw opstal of inboedel. Alleen dan vergoedt je verzekeraar de geleden schade. Wanneer er ingebroken is in jouw huis, is het verstandig om meteen na thuiskomst foto’s te maken. Zo heeft de politie een compleet beeld als jij aangifte doet. We hopen natuurlijk dat er niet bij jou wordt ingebroken. Maak je huis inbraakproof en kom zonder inbraken de winter door!
Heeft u een slotenmaker nodig? Bekijk de pagina’s slotenmaker Amsterdam, slotenmaker Rotterdam of slotenmaker Utrecht. Zit u in een andere omgeving? bekijk de overkoepelende slotenmaker pagina voor alle andere locaties.