Inbrekers afgeschrikt door buurt WhatsApp-groep

Een nieuwe trend heeft zich ingezet, de buurt-WhatsApp groep. Het idee is dat buurtbewoners elkaar via een WhatsApp-groep kunnen waarschuwen wanneer zij een verdachte situatie of persoon zien. Deze waakzaamheid zou ervoor moeten zorgen dat inbrekers afgeschrikt worden.

Proef in Tilburg

De universiteit van Tilburg heeft deze proef op de som genomen. In Tilburg zijn in totaal 35 buurten onderzocht. Iedere buurt kreeg een eigen WhatsApp-groep. Het resultaat? In de onderzochte wijken  nam het aantal inbraken van gemiddeld 60 per maand af naar gemiddeld 30, een afname van maar liefst 50%!

Dit project kan een goed voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Echter, om tot een succes te komen moeten de groepen wel aan 2 voorwaarden voldoen. Per wijk moeten er genoeg mensen meedoen, tevens moet de gemeente deze WhatsApp-groepen strak coördineren.

Hoe werkt het?

Wanneer men denkt een verdacht persoon of een verdachte situatie te zien dan moeten zij eerst 112 bellen. De deelnemer mag vervolgens een signalement en een omschrijving van de situatie plaatsen in de WhatsApp-groep. Omdat de politie zelf actief deelnemer is van deze groepen zal er snel iemand op de plaats delict zijn.

Succes van de groepen

Het succes achter deze WhatsApp-groepen zit hem waarschijnlijk in de waakzaamheid. Door het inzetten van deze groepen wordt de collectieve waakzaamheid groter en dit zou inbrekers afschrikken. Voornamelijk lokale inbrekers plegen inbraken en als zij weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken ze af.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen aan zo’n WhatsApp groep. Er kunnen zich situaties voordoen waarin buren over elkaar roddelen of discrimineren. Wanneer men te actief bezig is met deze WhatsApp-groep, wordt bijvoorbeeld iedere getinte- of Oost-Europeaan uitziend persoon die een wijk betreedt, als verdacht opgemerkt in de groep.

Inbraakpreventie door Locksecure

Het starten van een gecoördineerde WhatsApp-groep in uw wijk is natuurlijk een goed initiatief. Echter, de grootste inbraakpreventie begint nog steeds bij uzelf.

Lock Secure heeft ruime ervaring wat betreft woonhuisbeveiliging en inbraakpreventie. Mocht u advies willen over hoe inbraak in uw woning voorkomen kan worden of heeft u ons direct nodig om uw huis te beveiligen? Neem dan gerust contact met ons op. Lock Secure is 24 uur per dag bereikbaar en wij voeren spoedopdrachten direct uit. U kunt tevens vrijblijvend een offerte aanvragen.

Heeft u een slotenmaker nodig? Bekijk de pagina’s slotenmaker Amsterdam, slotenmaker Rotterdam of slotenmaker Utrecht. Zit u in een andere omgeving? bekijk de overkoepelende slotenmaker pagina voor alle andere locaties.

Ben jij op zoek naar een slotenmaker?

Wij zijn gespecialiseerd in het schadevrij openen van uw hang en sluitwerk. Neem direct contact op met Locksecure en wij maken ogenblikkelijk een afspraak! Locksecure is uw expert in slotenservice en beveiliging.

088 – 766 2020
Deel dit artikel op:

Misschien ook interessant

Wat dekt je inboedelverzekering als er ingebroken wordt?
14 maart 2023

Wat dekt je inboedelverzekering als er ingebroken wordt?

Wat dekt je inboedelverzekering als er ingebroken wordt? Weet jij het

Verzekerd bij diefstal zonder sporen van braak
13 februari 2023

Verzekerd bij diefstal zonder sporen van braak

Wanneer je een inboedelverzekering hebt afgesloten, verwacht je misschien dat diefstal altijd verzekerd is

Tips om zelf je huis te beveiligen
6 januari 2023

Tips om zelf je huis te beveiligen

Wat voor veel mensen een nachtmerrie is, wordt voor een flink aantal mensen per